Chemické složení propolisu
Složení propolisu může být velmi rozdílné v porovnání mezi jednotlivými včelstvy, což také brání jeho zařazení do lékopisu díky nestálému složení obsažených látek.
Konečné složení propolisu může být velmi odlišné na základě podmínek v doletovém území včel. Rozhodující je nabídka druhů rostlin, které pro sběr pryskyřičných látek včely využívají. Např. pokud je v blízkosti hojnost topolů, získávaný propolis nese výrazný charakter pryskyřice na topolových pupenech. Výrazně se pak v konečném produktu uplatňují také složky, které se nachází v topolových pupenech, které lze využít v terapii např. jako podpůrnou léčbu komplikací spojených s boreliovou infekcí. Jsou dosahovány výborné výsledky při pravidelném užívání jak extraktu z topolových pupenů, tak propolisu, který z takové oblasti pochází.
Podíl včelího vosku ve výsledném propolisu je poplatný místu, kde ho včely používají. Prakticky čistý, bez příměsi vosku je v podobě tenkých vrstviček na rámcích, vnitřních stěnách nástavků, na buňkách plástů. Pro tento účel včely propolis využívají spíše jako lak, který v tenké vrstvičce rozprostírají. Takto využitý proplis je ale nemožné získat pro další využití.
Dále podle velikosti štěrbinek a prostorů, kde včely propolis používají, se liší zastoupení včelího vosku tak, že pokud včely potřebují zatmelit prostor větší než 2-3 mm podíl vosku se již velmi zvyšuje, i nad 50 %, prostory větší než 6-8 mm již většinou včely zastavují voskem např. v podobě tzv. můstků mezi nástavky, rámky atp.
Složení propolisu je neustále námětem četných studií, převážně v zemích východní Evropy a asijských zemích, kde má využití propolisu velkou tradici. Dosud bylo v propolisu zjištěno nejčastějších přibližně 150 složek, ale celkově bylo již izolováno více než 180 látek a každá další analýza vzorků propolisu přináší objevení nových složek. Za nejbohatší propolis se považuje propolis brazilský z tropických oblastí, kde bylo zjištěno nejvíce látek v jednom vzorku propolisu a nejvyšší obsah flavonoidů.
Tabulky zpracovány podle A.Přidal (učební texty Včelař – farmář, Jihočeská včelařská škola Blatná)
Hlavní složkou propolisu jsou flavonoidy a fenolické kyseliny a jejich estery, které často přesahují 50% podíl všech složek propolisu. Flavonoidy jsou hlavní složkou odpovědnou za antibakteriální účinky propolisu – bylo jich zjištěno okolo 40 různých látek (galangin, kaempferol, quercetin, pinocembrin, pinostrobin, pinobanksin a další). Většinou látky při analýzách bývají zařazeny pouze do určité sběrné chemické klasifikační skupiny. V této tabulce jsou uvedeny některé z konkrétních látek, které byly v různých vzorcích propolisu zjištěny.
Složení propolisu
Třída komponentů |
Skupina komponentů |
látky pryskyřičnaté povahy |
45 až 55 % fenolové kyseliny a jejich estery |
vosky a mastné kyseliny |
25 až 35 % |
éterické oleje |
až 10 % |
dusíkaté látky |
5 % |
jiné organické a minerální látky |
5 % ketony, laktony, quinony, steroidy benzoová kyselina a její estery vitamíny – pouze B3 cukry |
Některé flavonoidy a fenolové izoláty v propolisu
Obecný název |
Chemický vzorec |
FLAVONOIDY |
|
Chrysin |
5,7-dihydroxyflavon |
Tektochrysin |
5-hydroxy-7-methoxyflavon |
Galangin |
3,5,7-trihydroxyflavon |
Akacetin |
5,7-dihydroxy-4´-methoxyflavon |
Isalpinin |
3,5-dihydroxy-7-methoxyflavon |
– |
5-hydroxy-4´,7-dimethoxyflavon |
Kempferol |
3,4,5,7-tetrahydroxyflavon |
Kempferid |
3,5,7-trihydroxy-4´-methoxyflavon |
Rhamnocitrin |
3,4´,5-trihydroxy-7-methoxyflavon |
– |
3,5-dihydroxy-4´,7-dimethoxyflavon |
– |
5,7-dihydroxy-3,4´-dimethoxyflavon |
Pektolinarigenin |
5,7-dihydroxy-4´,6-dimethoxyflavon |
Isoramnetin |
3,4´,5,7-tetrahydroxy-3-methoxyflavon |
Quercetin |
3,3´,4´,5,7-pentahydroxyflavon |
3,3-dimethyl eter quercetinu |
4´,5,7-trihydroxy-3,3´-dimethoxyflavon |
Pinocembrin |
5,7-dihydroxyflavanon |
Pinostrobin |
5-hydroxy-7-methoxyflavanon |
Pinobanksin |
3,5,7-trihydroxyflavanon |
3-Acetyl pinobanksin |
5,7-dihydroxy-3-acetylflavanon |
– |
5-hydroxy-4´,7-dimethoxyflavanon |
Sakuranetin |
4´,5-dihydroxy-7-methoxyflavanon |
Isosakuranetin |
5,7-dihydroxy-4´-methoxyflavanon |
– |
3,7-dihydroxy-5-methoxyflavanon |
– |
2,5-dihydroxy-7-methoxyflavanon |
FENOLY |
|
Vanilin |
4-hydroxy-3-methoxybenzaldehyd |
Isovanilin |
3-hydroxy-4-methoxybenzaldehyd |
Benzylalkohol |
-hydroxytoluen |
– |
3,5-dimethoxybenzyl alkohol |
Kyselina benzoová |
|
alkohol skořicový |
3-fenyl-2-propen-1-ol |
kyselina skořicová |
3-fenyl-2-propenová kyselina |
kyselina kumarová |
3-(4-hydroxyfenyl)-2-propenová kyselina |
kyselina kávová |
3-(3,4-dihydroxyfenyl)-2-propenová kyselina |
kyselina ferulová |
3-(4-hydroxy-3-methoxyfenyl)-2-propenová kyselina |
Kyselina isoferulová |
3-(3-hydroxy-4-methoxyfenyl)-2-propenová kyselina |
Eugenol |
2-methoxy-4-(2-propenyl)fenol |
Benzyl ester kyseliny skořicové |
benzyl 3-fenyl-2-propenoát |
Benzyl ester kyseliny skořicové |
benzyl 3-(4-hydroxyfenyl)-2-propenoát |
Benzyl ester kyseliny kávové |
benzyl 3-(3,4-dihydroxyfenyl)-2-propenoat |
Fenetyl ester kyseliny kávové |
|
3-methyl-2-butenyl ester kyseliny kávové |
|
isopent-3-enyl ester kyseliny kávové |
3-methyl-3-butenyl 3-(3,4-dihydroxyfenyl)-2-propenoat |
2-methyl-2-butenyl ester kyseliny kávové |
2-methyl-2-butenyl 3-(3,4-dihydroxyfenyl)-2-propenoat |
3,3-dimethylallyl ester kyseliny ferulové |
3-methyl-2-butenyl-(4-hydroxy-3-methoxyfenyl)-2-propenoat |
isopent-3-enyl ester kyseliny ferulové |
3-methyl-3-butenyl 3-(4-hydroxy-3-methoxyfenyl)-2-propenoat |
Pterostilbene |
|
Xantorrhoeol |
|