Stanovení popela
Princip: Popel je zbytek po spálení vzorku medu za podmínek stanovených vyšetřovací metodou.
Potřeby: Plynový kahan nebo elektrický vařič, muflová pec, analytické váhy, exsikátor, porcelánové kelímky
Chemikálie a roztoky:
- Bezpopelný olivový olej
Postup:
Naváží se 5 - l0 g vzorku s přesností na 0,00l g do křemenné nebo platinové misky a označí se jako m0 (křemenná nebo platinová miska se vyžíhá na teplotu stanovení popela v muflové peci a nechá vychladit v exsikátoru, poté se zváží s přesností na 0,00l g a označí m2). Přidají se 2 kapky olivového oleje a hmota se zahřeje na teplotu 350 – 400 °C nad plynovým kahanem nebo na elektrickém vařiči. Pak se miska vloží do předehřáté muflové pece na 600 °C (± 25 °C) nejméně na l hodinu. Následně se miska ochladí v exsikátoru a zváží (ml). Tento postup se opakuje do konstantní hmotnosti.
Přepočet:
Množství popela v g na l00 g medu se vypočte:
m1 m2 m0 |
váha misky s popelem [g] váha misky [g] navážka medu [g] |