Falšování a klamavé značení medu

V poslední době se setkáváme se snahou falšovat nebo případně klamavě označovat různé produkty. Stačí vzpomenout na nedávnou metanolovou kauzu nebo informace o falšování vín. Je proto celkem logické, že podobné snahy se vyskytují i v případě medu. Nejčastěji se med falšuje přídavkem cukerných sirupů z cukrové třtiny nebo kukuřice, které jsou chemicky nebo enzymaticky hydrolyzovány a mohou se velmi podobat medu, např. HFCS. Pokud se tyto sirupy mísí s medem, falšování se odhaluje velmi těžko, protože směs si může zachovat organoleptické vlastnosti a  mikroskopické (palynologické) vyšetření nemusí vykazovat rozhodující odchylky. Chemicky lze odhalit některé látky pocházející ze sirupů (dextriny, oligosacharidy) případně změny v obsahu některých látek (např. nižší obsah prolinu) nebo zvýšené aktivitě enzymů, např diastázy. Možnost odhalení příměsi HFCS je popsána v předchozí kapitole. Med lze falšovat i přídavkem sacharózy, což však lze celkem jednoduše odhalit. Dále je možné med s nízkým obsahem vody ředit vodou. Další možností je přibarvování světlého květového medu karamelem, aby se pak mohl vydávat za atraktivnější a dražší med medovicový. Takový med však vykazuje změny organoleptických vlastností a mívá zvýšený obsah HMF. Za falšování lze považovat také krmení včel v létě cukerným roztokem a pak tyto přepracované a zahuštěné zásoby vydávat za med. Velmi často dochází ke klamavému značení medu, zejména pokud se týká jeho botanického a geografického původu. Vedle falšovaného medu se můžeme setkat s nepravým medem připraveným fermentačními procesy. Takový výrobek může být konzumován, nesmí být však označen jako „med“.