Stanovení kyselosti medu
Princip: Med se rozpustí v destilované vodě prosté CO2 a ihned se titruje roztokem 0,1 mol.l-1 NaOH do bodu ekvivalence (pH = 8,3).
Potřeby: pH metr se skleněnou elektrodou, elektromagnetická míchačka, váhy, odměrné sklo, kádinka
Chemikálie a roztoky:
- Hydroxid sodný (prostý uhličitan) NaOH (c = 0,1 mol.l-1 )
- Fenolftalein (1% neutralizovaný ethanolový roztok, indikátor)
- Destilovaná voda zbavená CO2
Postup:
K 10 g medu se přidá 75 ml destilované vody (zbavené CO2) a rozmíchá se tyčinkou. Za použití elektromagnetické míchačky se titruje roztokem 0,1 mol.l-1 NaOH do bodu ekvivalence (pH = 8,3). Titrace musí být skončena do 120 s, neboť v roztoku se postupně uvolňují laktony, které s časem zvyšují kyselost.
Výpočet:
Kyselost je vyjádřena jako miliekvivalent kyseliny na 100 g medu.
Spotřeba 0,1 mol.l-1 NaOH [ml] při titraci 10 g medu udává přímo počet 0,1 mol.l-1 NaOH [ml] spotřebovaných k neutralizaci kyselin ve 100 g medu.
Poznámka: Použije-li se k rozboru jen 5 g, násobí se výsledek 2.
Přepočet kyselosti (x) na mekv.kg-1 medu.
x = V x 10 [mekv.kg-1]
kde:
x V |
kyselost medu [mS.cm-1] spotřeba 0,1 mol.l-1 NaOH [ml] |