Stanovení kyselosti medu

Princip: Med se rozpustí v destilované vodě prosté CO2 a ihned se titruje roztokem 0,1 mol.l-1 NaOH do bodu ekvivalence (pH = 8,3).

Potřeby: pH metr se skleněnou elektrodou, elektromagnetická míchačka, váhy, odměrné sklo, kádinka

Chemikálie a roztoky:

  • Hydroxid sodný (prostý uhličitan) NaOH (c = 0,1 mol.l-1 )
  • Fenolftalein (1% neutralizovaný ethanolový roztok, indikátor)
  • Destilovaná voda zbavená CO2

Postup:

K 10 g medu se přidá 75 ml destilované vody (zbavené CO2) a rozmíchá se tyčinkou. Za použití elektromagnetické míchačky se titruje roztokem 0,1 mol.l-1 NaOH do bodu ekvivalence (pH = 8,3). Titrace musí být skončena do 120 s, neboť v roztoku se postupně uvolňují laktony, které s časem zvyšují kyselost.

Výpočet:

Kyselost je vyjádřena jako miliekvivalent kyseliny na 100 g medu.

Spotřeba 0,1 mol.l-1 NaOH [ml] při titraci 10 g medu udává přímo počet 0,1 mol.l-1 NaOH [ml] spotřebovaných k neutralizaci kyselin ve 100 g medu.

Poznámka: Použije-li se k rozboru jen 5 g, násobí se výsledek 2.

 

Přepočet kyselosti (x) na mekv.kg-1 medu.

    x = V x 10 [mekv.kg-1]

kde:

x

V

kyselost medu [mS.cm-1]

spotřeba 0,1 mol.l-1 NaOH [ml]