Analytické metody

Pro posouzení jakosti medu jsou stěžejní fyzikálně-chemické parametry, které jsou uvedeny včetně limitních hodnot ve vyhlášce č. 76 Ministerstva zemědělství ze dne 6. března 2003, kterou se provádí podle § 18 písmene a), d), j) a k) zákona č. 110/1997 Sb., o potravinách a tabákových výrobcích a o změně a doplnění některých souvisejících zákonů a v souladu s právem Evropských společenství pro přírodní sladidla, med, cukrovinky, kakaový prášek a směsi kakaa s cukrem, čokoládu a čokoládové bonbony. Fyzikálně-chemické vyšetřování medu je prováděno dle Harmonised methods of European Honey Commission (1997).

 

Příprava vzorků medů

Vzorky určené k analýze musí být reprezentativní a před analýzou musí být připraveny následujícím postupem:

  • Tekuté nebo zkrystalizované medy bez pevných částic:

Laboratorní vzorek se dobře promíchá (nejméně 3 minuty). Je třeba dávat pozor na možnost vzniku malých vzduchových bublin v medu, zvláště při následném stanovení hydroxymethylfurfuralu (HMF). Nezahřívat nad 40 °C.

  • Tekuté nebo zkrystalizované medy obsahující pevné částice:

Odstraní se hrubé částice, med se při pokojové teplotě promíchá a přecedí přes síto s oky o velikosti 0,5 mm. Krystalický med se jemně propasíruje pomocí stěrky nebo lžičky přes síto. Nezahřívat nad 40 °C.

  • Plástečkový med:

Nezavíčkovaný v plástech. Nechá se odkapat přes síto s oky o velikosti 0,5 mm bez zahřátí, nebo se získá jiným způsobem.